Vasa - Studieresa

Precis hemkommen till Umeå igen efter fyra dagar i Vasa, Finland med nya klassen. Syftet med resan var att vi skulle öva på att skissa och även titta på en del olika byggnader. Men mycket skisser blev det och ledordet var den här gången kvantitet och inte kvalitet. Här är tre av skisserna som jag ska använda i någon form av projekt imorgon. Lägger upp ett nytt inlägg med bilder när jag lagt in bilderna i datorn.  /Gustaf






P-huset Dragonen - En bortglömd plats i Umeås innerstad.

Under två veckor har vi i grupp arbetat med Dragonen. Vi har varje dag, på morgonen, fått olika uppgifter som sedan ska redovisas på eftermiddagen. Projektet har gått under namnet "Body and Space" och har handlat mycket om hur vi uppfattar utrymmen i kantrast hur de är i verkligheten. Jag visar de olika momenten på lite olika sätt här nu så hoppas jag att det är för förståeligt. /Gustaf
Första uppgiften var att uppsöka platsen och på något sätt redovisa hur det kändes att befinna sig på denna plats. Vi valde att göra ett bildspel med inspelat ljud från platsen.

________________________________________________________________________________________________





Andra uppgiften var individuell och där skulle vi skapa ett "Blind Object". Ett föremål som man genom att endast känna på ska kunna känna hur det är att vara på platsen.

______________________________________________________________________________________________


Den tredje uppgiften var att göra en "Perception Model". Det vill säga en model över hur vi uppfattar utrymmet. Vi gjorde en lådliknande utsida för att förstärka huset lådlika konstruktion.


Innuti förstärkte vi längder och former genom att luta ögat.




______________________________________________________________________________________________________


Nästa uppgift var att göra en skalenlig modell över vår plats för att sedan kunna jämföra den med vår uppfattningsmodell.

















Såhär ser platsen ut uppifrån just nu och nästa bild visar vårt förslag på vad vi vill göra för förändringar.

_______________________________________________________________________________________


Nästa uppgift var alltså att förändra vår plats på tre sätt. Parkeringsutrymmet skulle få mer färg och lättas upp med speglar.  Vi ville också separera bilarna från resten av platsen med en vägg och sedan sätta in en skatepark för att få in liv och rörelse i byggnaden. Samtidigt ville vi också skapa bättre förutsättningar för nattklubben och Max-hamburgerresturang.




















Detta är alltså vad vi fick fram!
__________________________________________________________________________________________


Sista delen i projektet var att skapa en mindmap över vad som fanns i och runtom platsen och att förbättra en rörelse i området.


Lite skisser från platsen och området runt och hur rörelsen till platsen skulle kunna förbättras.








Det var bilder på modellen som vi gjorde för att visa vår förbättrade rörelse. Vi ville att man istället skulle klättra upp för husväggen, gå över taket och sedan ta sig in i byggnaden genom ett hål i taket för att sedan landa i skateparken. Allt för att få en bättre upplevelse och få in mer liv och rörelse i byggnaden.

Projektet har varit väldigt kul och lärorikt men också lite småjobbigt ibland då vi alla är väldigt färska på området men jag är väldigt nöjd då det är det allra första projektet.


Sektionsritning / Tvärsnitt

Denna vecka har den individuella uppgiften varit att rita tvärsnitt. Det vill säga en genomskärning av något. Vi började med frukter och jag fick en banan. Sedan gjorde vi samma sak fast på en byggnad i Umeå. Jag är relativt nöjd med mina ritningar men man kan ju alltid bli bättre.
/Gustaf


Mitt första tvärsnittsuppdrag. Uppgiften var att visa hur objektet var uppbyggt.


Först skulle en planritning göras för att kunna visa vart man gjort snitten.


Första snittet.


Andra snittet.


Tredje snittet


Sammanställning av alla snitt och planen som visar var snitten är gjorda.


Detta är ett tvärsnitt av ett parkeringshus som vi har jobbat med under veckan. Mer info kommer i nästa uppdatering.


Samma tvärsnitt och en inzoomning med bilar för att visa skalan.


Det inzoomade tvärsnittet.

Min Studio

Gör en liten uppdatering för att visa var mina kreationer blir till här på Arkitekthögskolan. Det vill säga min egna studio.
/Gustaf


Studio


Studio


Min fina utsikt över Umeälven och Ön (ön heter alltså Ön)


Studio med mitt fina organiserade skåp.

FlexiFloor - Workshop 1 (2011)

Nu är mitt första projekt som arkitektstudent avklarat. Vi har jobbat i grupper och uppgifter var att skapa ett "space" med funktion av någon form. Vi gjorde ett modulärt golvsystem där tanken är att använda vårt space som en arbetsplats. Idén kom från att många i gruppen gillar att arbeta på golvet och att den möjligheten inte funnits förut då golvet i skolan är kall betong. Projektet var hektiskt men kul och gruppen och jag är mycket nöjd.
/Gustaf

Byggfasen


Två av modulerna går att öppna. (ryggstöd, stafli, pinupboard)





De olika modulerna. Alla har en bas på 60x60cm men finns i höjderna 1cm,10cm,20cm och 30cm.


En av modulerna är ett ljusbord.


Golvsystemet är tänkt att vara flexibelt och användbart på många sätt. Här i utställningssyfte.













Det färdiga resultatet!

Fösta veckan på Arkitekturhögskolan

Nu har jag inte uppdaterat på ett bra tag och det beror på att det har hänt en väldig massa. Jag har nämligen blivit antagen till Arkitekthögskolan i Umeå. Första veckan är nu avklarad. En vecka som innefattat en intesiv workshop, många nya intryck och väldigt många trevliga människor. Workshopen ska redovisas imorgon och efter det hoppas jag att jag kan lägga upp vårt projekt någon gång i veckan när jag får tid.

/Gustaf

RSS 2.0